Katakomba

A szemlélődő közös imádság helye

Alois testvér látogatása

(Budapest, 2016. szeptember)

Alois testvér, a Taizéi Közösség priorja hat fiatal testvérrel együtt 2016. szeptember végén Budapestre látogatott. Ez alkalomból két napos ifjúsági találkozót volt a Párbeszéd Házában.

Jezsuita 8-as szentmise a Pesti Jézus Szíve Templomban
Időpont
2016. szeptember 24–25.
Helyszínek
PárbeszédHáza, JézusSzíveTemplom és Egyetemi Templom (1053 Budapest, Papnövelde u. 5–7.)
Szállás
családoknál, iskolában
Program
2016. szeptember 24., szombat
10.00: két program választható: 1. találkozó (bibliai bevezető, beszélgetés, közös imádság taizéi énekekkel stb.), 2. taizéi zenei műhely (lásd a Faludi Akadémia honlapján)
17.30: közös vacsora
18.30: szentségimádás a templomban taizéi énekekkel
19.00–23.00: vigília mise és virrasztás a taizéi testvérekkel (gyónási lehetőség a jezsuitáknál és személyes beszélgetés a taizéi testvérekkel)
2016. szeptember 25,. vasárnap
10.00: délelőtti program a Párbeszéd Házában
12.30: déli ima az Egyetemi Templomban (1053 Budapest, Papnövelde u. 5–7.)
13.00: ebéd közösen a Szemináriumban
14.00: délutáni program a Párbeszéd Házában
15.00: énekpróba a Pesti Jézus Szíve Templomban
16.30: Imaóra a taizéi testvérekkel a Pesti Jézus Szíve Templomban
18.00: Beszélgetés Alois testvérrel a Párbeszéd Házában
20.00: JezsuitaNyolcas szentmise a Pesti Jézus Szíve Templomban a taizéi testvérekkel
Szombat esti imaóra a Pesti Jézus Szíve Templomban

Beszámolók, gondolatok, hangulatjelentések

A taizéi találkozó két napján hálát éreztem, hogy az Úr ide vezetett. Az imaórák és a szentmisék nagyon bensőségesek voltak számomra, az énekek nagyon megérintettek. Végtelen öröm, hála, nyugalom, boldogság volt bennem. Nagyon nagy kontraszt volt a szombat esti imaóra és a jezsuita 8-as szentmise között. Az imaóra nagyon bensőséges volt, a vasárnapi mise pedig hihetetlenül örömteli. A rengeteg fiatal jelenléte nagyon reménykeltő volt, hogy talán mégsem reménytelen a helyzet a világban.

Nóri

Szombat esti imaóra a Pesti Jézus Szíve Templomban

Számomra legszebb az volt, ahogy a kárpátaljaiak megérintődtek a közösen átélt imák és éneklések során. Különösen nagy élmény volt személyesen tőlük hallani, mennyit jelentett nekik az itteni magyarokkal együtt imádkozni, és hogy ezekben az imákban valóban erő volt.

Réka

Vasárnapi ebéd a Központi Szemináriumban

Megdöbbentő volt az a szelídség, ami áthatotta a hétvégét. A tennivalók óriási lendületét, a bevetett erő áthatotta a tisztelet, az elfogadás, az egyetértés, az egyet akarás. A vitákat megszelídítette, az ellentéteket feloldotta. Ténylegesen megtapasztalható volt a Lélek munkálkodása. A problémákra megoldások születtek, aggodalmaskodásunkat felváltotta az abba a biztos tudatba vetett hit, hogy sikerülni fog. Szelíden, de egy vihar átalakításával alkotott. Összhangot, amiben helye volt a különbözőségnek, disszonanciának, és konszonanciának egyaránt. A szolgálat testesült meg, az alázat. Mindenből jutott. Valami csodálatos, diszkrét szaporítás — mindenki kevés adománya bőségessé vált. Felemelő volt az Éneklő Egyházat látni, hallani. Mindenki énekelt, az egyén elveszett a közösségben, de senki hangja, munkája, jelenléte nem volt pótolható. Zene-verzum, mikro-verzum. Mennyei királyság — ami lehetne itt is, amiről tudjuk, hogy csoda — s míg ha három napig is tart, elmondhatjuk, hogy részesei voltunk. Csoda, ami a hétköznapokban nyilvánul meg és megfoghatatlansága, hogy csak így jöhet létre. De megszülethet. És születik. Bennünk, köztünk, általunk. Őáltala, Ővele és Őbenne.

Zsolt

Agapé a Jézus Szíve Templom kertjében

Nagyon örültem, hogy 2009. után újra Budapestre látogatott Alois testvér fiatal testvéreivel. Örültem, hogy zenélhettünk hatan a toronyban. Nagy élmény volt. Remélem, hogy Riga után Budapesten lesz a következő téli találkozó.

Fülöp

Énekpróba a Jézus Szíve Templomban

Szép idő. Szép éneklés. Szép lelkű emberek. Szomjúságuk Jézusra. A szentmisén feszült csönd Alois testvér beszédje alatt. A könyörgésekre a Kyrie válasz.

Zsolt

Vasárnap délutáni imaóra a Pesti Jézus Szíve Templomban

Jó volt, hogy lehetőséget tudtunk biztosítani az imádságra ennyi fiatalnak. Jó volt, hogy ennyi fiatal akar imádkozni, Istennel való kapcsolatukat el szeretnék mélyíteni. A szervezés jól sikerült, különösen a konyhás csapat teljesített jól. Azt tapasztaltam, hogy a taizéi testvérek kedvesek, értelmesek, jó fejek és nagy bennük a zélus. Jó volt tevékenykedni, segíteni.

Gábor

Alois testvér és András testvér a Pesti Jézus Szíve Templomban

Számomra ez a találkozó azért volt nagy élmény, mert először játszottam ilyen sok zenésszel együtt egy „taizés” misén. A próbákon a gyakorlás mellett alkalom adódott arra, hogy jobban megismerjük egymást és ennek köszönhetően egyből kialakult egy nagyon barátságos légkör. Nagyon jól telt a találkozó és nagyon örülök, hogy részt vehettem.

Csenge

Találkozó Alois testvérrel a Párbeszéd Házában

Miért mentem el az Alois testvér látogatása alkalmából megrendezett budapesti taizéi találkozóra? Mert gyerekkorom óta az imaéletem részét képezik a taizéi énekek. Ennek ellenére valahogy sosem jutottam el (még) az eredeti helyszínre és most megragadtam az alkalmat, amikor Taizé jött el hozzánk, Alois és a többi testvér személyében. Nagy élmény találkozni, és egész közelről, a szentélyben együtt imádkozni, majd kezet fogni a jezsuita templom sekrestyéjében egy "nagy emberrel". Mégsem ez az, ami a legfőbb élményként marad meg számomra. Hanem az apróságnak tűnő dolgok, amikre nem is számítottam: egy-egy jó beszélgetés az agapén addig ismeretlenekkel, összemosolygás a mellettem ülővel a közös éneklés alatt, egy „egész zenekarral” együtt énekelni, közel lenni az oltárhoz a misén, megtapasztalni azt, hogy az egész napos lótás-futás után milyen jó csendben ülni a templomban. És hogy jó a magam részét hozzáadni mások jóval több munkájához, hacsak annyival is, hogy a kórusban énekelek. A most tanult énekek pedig azóta sem mennek ki a fülemből (és szívemből :)).

Judit

Toronyzene a Jezsuita 8-as szentmise előtt a Pesti Jézus Szíve Templomban
Jezsuita 8-as szentmise a Pesti Jézus Szíve Templomban
Jezsuita 8-as szentmise a Pesti Jézus Szíve Templomban
Jezsuita 8-as szentmise a Pesti Jézus Szíve Templomban